Humber River Hospital

Designed by: HDR Architecture Associates Inc.

 

When patients and families first arrive they are met with an airport style concourse with distinctive, letter and color-coded drop of points. Like an airport, the drop-off points are designed to get patron’s to the right place quickly. Once inside the concourse, the digital aspect of the hospital overlay is clearly evident with electronic wayfinding and registration kiosks, along with LED information screens at the entry to each clinic. To further reinforce the entry portals, each clinic is tied to a large, highly visible and color specific pylon sign and immediately adjacent matching accent paint at the entrance to the waiting room.

 

 

 

 

 

 

In addition to being the main point of entry for several of the hospital clinics, the concourse also acts as a primary means of connecting the north and south entrances. At the midpoint of the concourse, there is an additional north south corridor called the Allee. This interior ͞street͟serves as a primary means of connection to the heart of the building’s vertical circulation to the upper podium and tower floors, as well as providing access to the chapel and various retail areas.

 

 

Lean, green, and digital: the driving methodology for the redevelopment of the Humber River Hospital. As North America’s first fully digital hospital, HRH is one of Canada’s largest regional acute care hospitals, serving a diverse catchment area of more than 850,000 people in the northwest GTA. The building is more than 1.8 million SF with a program that includes 35 departments and 656 inpatient beds.

 

 

Whether a patron’s final destination is one of the facilities numerous clinics located in the podium or a patient room located in the tower, they will find a consistent approach to the building’s interior design. This approach emphasizes a clean base palette of neutral toned rubber and linoleum flooring, varied neutral paint tones, and color coordinated wainscot wall protection. Medium wood tones adorn reception and staff stations and are contrasted by crisp white solid surface counters. Strategically placed accent paint colors are employed throughout to break up long expanses of neutral paint and to add visual interest to destinations along the path of travel.

 

 

 

Patient rooms are a combination of sustainable linoleum flooring with integral wall base, soft neutral paint tones and wall protection, bold accent coloring at the window wall for visual interest and vertical wood panels on the headwall and casework elements. Ceilings throughout the facility employ a combination of colored accent soffits with optimally placed high NRC acoustic tiles. Lighting is primarily delivered by energy efficient linear and spot LED fixtures.

 

 

 

 

Key suppliers for the project include:

Amtico (sheet vinyl)
Benjamin Moore (paints & coatings),
CGC (acoustic ceilings)
CS Group (rigid vinyl wall protection)
Dupont Corian (Solid Surface)
Forbo (linoleum flooring),
Formica (plastic laminate casework)
Gem Campell Terrazzo & Tile (Terrazzo),
Leonardo (porcelain tile)
Maharam (cubicle curtains)
Nevamar (plastic laminate casework)
Sherwin Williams (paints & coatings)
Stonhard (resinous flooring)
Shaw (Carpet)