Jones Collumbin Office

Designed by: Altius Architecture Inc

PROJECT LOCATION: Toronto, ON, 2015

 

 

 

 

 

The client approached us to design and manage the construction of a new office for their growing firm. When space became available in the architecturally significant TD Centre towers, with soaring views of downtown Toronto, the opportunity could not be missed. The brief called for meeting rooms of various sizes, private offices, open work stations, as well as all of the back of house spaces to support them – such as a print room, server area, employee kitchen, reception and waiting area, and cloak cupboards.

 

 

 

 

 

 

The main objective was to preserve the views from the historic office tower to the outside. From every desk space you can see the sky and have access to natural daylight. This was the biggest challenge. To achieve this, the office was designed around the open plan. Unfortunately many offices in North America don’t follow the European model where access to daylight is a priority. We constantly see workspaces which lack natural light, leaving employees feeling miserable, depressed and less productive. We hope that the Jones Collombin office becomes a design model for Canadian offices where the end user is seen as a priority with access to a healthy working environment.

 

 

 

 

 

We were inspired by the heritage Mies van der Rohe building, and adopted a clean, modern aesthetic for the new interiors. The travertine of the elevator lobbies migrated into the reception area, Teknion glass and plywood partitions created necessary separations of spaces on the size-able floor plate, while maintaining the sense of an open office. A light coloured, neutral palette and expertise in lighting created bright interior spaces that don’t feel devoid of natural light, despite the deep floor plate.

 

 

 

 

 

 

Some of the suppliers include Teknion for the wall partitions, and Corian, who helped us achieve an oversized 15 foot long conference table, which had to be assembled from two slabs. Interface was used for the patterned carpet tile, which resembles the Miesian travertine. Decorative ‘plywood veneer’ light fixtures from LZF add character to the conference and meeting rooms. All millwork stations are in Corian with Forbo bulletin boards. The decorative translucent partition between the hallway and staff kitchenette is a 3Form screen – Varia Echoresin. The accent wall in the conference room is from the Plyboo reveal collection. It acts as an acoustic panel as well.

 

 

 

Key Suppliers

3Form
wall panel
Lois Williams
801 649 2500

Century Builders Hardware Ltd.
interior door hardware
416 789 7061

Diva Construction Ltd.
drywall
Lui Vacca
[email protected]

Edwards & Wilson Cabinetmakers Ltd.
millwork
Dave Edwards
416 462 0703
[email protected]

Holmes & Brakel Ltd
office units
Matt Taylor
905 831 9711 x110
[email protected]

Just Glass Industries Inc.
panels
Tali Nizic
[email protected]

Klein International Ltd.
plumbing fixtures
Solmaz Gharibi
416 410 3011 x230
[email protected]

Servco Manufacturing
millwork
Bob Smith
905 304 7088
[email protected],com

Value Wood Floors Ltd.
flooring
Peter Stachowsky
416 247 5110
[email protected]

Wanderosa Wood Products
wall panel
Mike Burton
[email protected]

York Marble
marble
John Harrigan
416 235 0161 x234
[email protected]