Accounting Office

Designed by: Provencher_Roy

 

DESIGN OF AN ACCOUNTING OFFICE

 

 

 

The client, a firm of professionals, occupied four disparate floors in a commercial building in downtown Montréal. To reinforce their sense of togetherness, they decided to move into four consecutive floors at the same location. It was the perfect moment to freshen up their interior design and to incorporate a strong brand identity into the office. They also wanted to modernize their workplace and offer employees a better environment, as the former office had been an ill-lit and somewhat outdated place. Due to the nature of the firm’s activities, however, the working space still had to be organized according to conventional standards. Thanks to close collaboration between industry professionals (architects, designers and engineers), the client and the building owner, the team successfully redesigned a 100,000-square-foot office in only 35 weeks.

 

 

 

 

 

The reception area has a classic, high-end look that suits the mission of this international corporation. The four floors are interconnected by a monumental open staircase leading into the main reception area. Large windows let in a warm natural light that welcomes visitors and emphasizes the beauty of the staircase, while offering a breathtaking view of Montréal’s skyline.

 

 

 

 

 

 

A white marble floor, which gleams under the sun, and white walls together confer a sense of spaciousness and airiness to the office. Black leather chairs are installed on a dark rug in the waiting area. A few red chairs liven up the space and subtly evoke the firm’s colours. A large flat screen on the wall brings employees and clients up to speed on the latest company news. At the edge of the reception area, a pale grey carpet marks the transition to the work area.

 

 

 

 

 

 

Interior closed offices for executives and cubicles for employees are aligned in the work area. These workstations are laid out around the perimeter of the space so that everyone can benefit from the natural light, and the partitions between the desks are short to avoid an excessive sense of confinement. A neutral palette of white, grey and black is used. To energize the workstations, strategically positioned walls and furniture employ flamboyant red, yellow or orange colours that reference the corporate image. In the closed offices, the backs of the desks feature one of these colours in order to contrast with the surrounding white.

 

 

 

 

A modern conference centre with high-end technology and an equally state-of-the-art training centre were also integrated. Their adjustable configuration allows them to host different activities and fulfill a wide variety of needs. The traditional conference rooms for employee meetings were also rejuvenated by adding the corporate colours to the walls. In the common spaces, such as the cafeteria and the secondary reception areas, vibrant chairs lighten up the mood

 

 

 

Throughout the office, noble materials—wood, stone, metal and glass—stand out. The dark wood walls in particular have a strong presence. The choice of these materials imparts to all four floors a rich, classic finish. The client’s impressive collection of Canadian and Québec art is perfectly showcased on the walls, decorates the office wonderfully, and delights employees and visitors entering the space.

 

OFFICIAL NAME OF THE PROJECT: DESIGN OF AN ACCOUNTING OFFICE
LOCATION: Montréal, Canada
CLIENT: An accounting office
SURFACE AREA: 100,000-square-foot (9,290-square-meters)
FINALISATION DATE:2015

PROJECT MANAGER
Richard Noël, Associate Designer

DESIGN TEAM
Julien Pierre Laurendeau, Designer

COLLABORATORS
PROJECT MANAGEMENT: Client Representative
GENERAL ENTREPRENEUR: Marfoglia Construction
ELECTRICAL ENGINEERING: Jean H. Scott
MECHANICAL ENGINEERING: Luc Laperriere
FURNITURE DISTRIBUTOR: Burovision, API
FURNITURE SYSTEM: Teknion
OTHER FURNITURE: Teknion, Artopex, Keilhauer
CARPET: Interface MARBLE: Ciot

 

PHOTOGRAPHER: Stéphane Groleau